PISMO S PLITVICA: Branitelji pozvali premijera, Vladu i Sabor da za dobrobit cijele Hrvatske zaštite Plitvička jezera

Tena Brnad

Na mail adresu portala LIKACLUB jutros je stiglo otvoreno pismo koje potpisuje Koordinacija branitelja plitvičkog kraja.

Branitelji se otvorenim pismom obraćaju hrvatskoj javnosti, predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Sabora Republike Hrvatske Gordanu Jandrokoviću te predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću s ciljem očuvanja Plitvičkih jezera, stoji na početku pisma:

Ovim otvorenim pismom obraćamo se hrvatskoj javnosti, a poglavito zakonodavnoj kao i izvršnoj vlasti na čelu s gospodinom Gordanom Jandrokovićem i Andrejom Plenkovićem iz jedinog razloga – očuvanje od zagađenja,devastacije i uništenja nacionalnog parka Plitvička jezera kao najvrijednijeg nacionalnog prirodnog dobra. Sve to događa se u samom srcu najljepšeg hrvatskog i svjetskog dragulja NP Plitvička Jezera i to pred očima hrvatskih institucija koje bi morale stalno štititi naše nacionalne interese. Jedan od strateških interesa trebao bi biti i hrvatski biser Nacionalni park Plitvička jezera.

U nastavku pisma, branitelji podsjećaju na razloge zbog kojih su u lipnju pokrenuli prosvjed iznad Velikog slapa te osuđuju odluku hrvatskog Sabora o donošenju Prostornog plana kojim je blagoslovljena prekomjerna izgradnja na Plitvicama:

Mi predstavnici braniteljskih udruga plitvičkoga kraja (UBDR-a Općine Plitvička Jezera , UHBDR-a Općine Rakovica, UHVIDR-a Plitvička Jezera i UHVUDR-a Saborsko) prosvjedujemo od 21.06.2017. godine kako bi ukazali na rastući problem koji u ovom dijelu lijepe naše može dovesti do katastrofalnog stanja uslijed zagađenja i uništenja nacionalnog parka, a sve zbog pomahnitale prekomjerne izgradnje i divljačke apartmanizacije u najosjetljivijem dijelu parka pod krinkom razvoja ovog kraja i boljeg životnog standarda žitelja ovog područja. Gola je istina da se radi o pohlepi nekolicine vanjskih investitora za brzom zaradom, čije je mračne planove blagoslovio Sabor RH sramotnim izglašavanjem prostornog plana posebnih obilježja nacionalnog parka 2014.godine. Zanimljivi su ti naši „narodni zastupnici“, visokoobrazovani građanke i građani lijepe nam naše koji su na sjednici u travnju 2014. svojim glasom „za“ Prostorni plan Nacionalnog parka dali glas za uništenje i devastaciju hrvatskog dragulja unatoč brojnim primjedbama Državnog zavoda za zaštitu prirode i Nacionalnog parka. Postavlja se temeljno pitanje da li su morali ili su htjeli, to nismo doznali. Da li su trebali? Svakako nisu jer ako dišu za hrvatsku i sjede u Saboru Republike Hrvatske tada im je dužnost i obveza zastupati nacionalne državne interese, a ne interese nekolicine grabežljivih investitora.

Podsjećamo širu hrvatsku javnost da je Plitvica selo (u kojem je na djelu divljačka apartmanizacija) smješteno odmah iza Velikog slapa te da je još za vrijeme ondašnje nam države planirano iseljenje i preseljenje istog, a upravo zbog zaštite nacionalnog parka. Zbog toga nije razvijana vodovodna infrastruktura i kanalizacija. U to vrijeme bilo je poznato i stručno dokazano da je i područje Plitvica Sela osjetljivo te svaki razvoj može biti katastrofalan za jezera koja su srce razvoja naše regije i žila kucavica za lokalno stanovništvo. Ali eto oni koji su izradili i oni koji su usvojili prostorni plan nacionlanog parka beobzirno su ignorirali primjedbe stručnjaka pa umjesto preseljenja naselja dozvoliše da na sumnjivi način nikne još više unosnih apartmana, jer eto, nema veze što je selo u najužem području bez vodne infrastrukture i kanalizacije. Ovo je hrvatska, ovdje se sve može:izbacite JUNP Plitvička Jezera iz odlučivanja za izdavanjem građevinskih dozvola, ignorirati UNESCO, ignorirati značenje zaštićenog područja, ignorirati mišljenje struke, građenje apartmana bez potrebite infrastrkuture jer će je država ionako morati kasnije izgraditi kada se fekalije počnu izljevati na sve strane. Što se upravo dešava i zahvaljujući našim istraživanjem je otkriveno javnosti. Najtužnije je što se ignorira lokalno stanovništvo i njegove potrebe za održivim turizmom koji bi trebao i lokalnoj mladosti osigurati budućnost, a ne da u skorijoj budućnosti postanu jeftina radna snaga na svojoj grudi.

Branitelji se u pismu osvrću i na činjenicu da na njihove dopise o događajima na Plitvičkim jezerima ni jedna institucija nije odgovorila, a od početka prosvjeda su doživjeli  mnoge napade preko medija u kojima ih omalovažavaju, nazivaju političkim igračima i propituju njihov ratni put:

Kako niti jedna od institucija nije reagirala na naša upozorenja, a odavna je trebala, mi hrvatski branitelji plitvičkoga kraja odlučili smo se okupiti i ukazati na prekomjernu izgradnju apartmanskih objekata koja će realno u skoroj budućnosti dovesti do potpune devastacije nacionalnog parka. 23. prosinca 2016.godine uputili niz dopisa na urede Predsjednice RH, Uredu predsjednika Vlade RH, Ministarstvu graditeljstva, Ministarstvu zaštite okoliša , Ministarstvu branitelja, kojim smo upozorili na rastuće i neprihvatljivo stanje u parku. Iz orotofoto snimaka iz 1965. godine, koje smo primili i proslijedili, nepobitan su dokaz da je najveći broj objekata nikada nije prije postojao ili je izvedeno niz nenormalnih rekonstrukcija daleko preko gabarita.

Nakon što nam nitko nije odgovorio na dopise osim Ministarstva branitelja koje pak nije nadležno za poslove zaštite pririode i gradnje, odlučili smo se na prosvjed kojim smo izgleda naljutili «ugledne» investitore i njihove političke zaštitnike . Od početka prosvjeda naručenim člancima po portalima i raznim tiskovinama okarakteriziraše nas kao neradnike, pijanice, šatoraši, dangube i drugim pogrdnim imenima ne bi li omalovažili naš trud da Plitvice zaštitimo od investicijskih eksremista i očuvamo Park za našu djecu. K tome nas proglasiše nečijim političkim igračima što nikada nismo niti ćemo biti. Mi samo tražimo da Plitvička jezera ostanu nacionalno, a ne privatno dobro. Tražimo da Plitvička jezera kao svjetski prirodni fenomen bude na dobrobit lokalne zajednice, naše djece i Hrvatske uopće. Nećemo dopustiti da Plitvička jezera postanu jednokratni poligon za brzo bogaćenje pojedinaca, na uštrb prirodnih ljepota i lokalnog stanovništva. Čak su neki stali propitkivati naše ratne putove, no kako to biva, na vidjelo isplivaše nedjela, i to ne bilo koga već upravo onih koji su među prvima trebali reagirati i stati u zaštitu onih koji su ih birali.

Branitelji zatim ističu da su, unatoč napadima sa svih strana, otkrili mnoge kriminalne radnje koje se odvijaju na području Plitvičkih jezera na koje su upozorili nadležne inspekcije i medije:

Unatoč medijskoj blokadi i bezbrojnim blaćenjima po lokalnim portalima u njihovoj režiji, mi smo ustrajali i odlučili podastrijeti što više dokaza o devastaciji, kako hrvatskoj javnosti tako i institucijama RH. Osujetili smo prelazak teretnih kamiona i ostalih teretnih vozila preko mosta, preko kojeg je kamionski promet ionako zabranjen jer se nalazi na Velikom slapu, jednoj od najpoznatijih slika Hrvatske. Uz pomoć mještana iz Plitvica Sela otkrili smo kako «investitiori» nezakonito ispuštaju fekalije u prirodu, kako se nelegalno crpi voda, kako se nekontrolirano strojevima rovari u visoko osjetljivom vodorizičnom području nacionalnog parka. Bila je to obaveza i zadatak voditelja i djelatnika službe čuvara prirode NP Plitvička Jezera čija je jedina dužnost čuvati Plitvička jezera međutim očito je kako uvježbano izbjegavaju konfliktne situacije. O svim tim kriminalnim radnjama obavijestili smo inspektora za zaštitu prirode, vodnog inspektora, krim policiju, temeljnu policiju koji su izašli na teren 19.07.2017.godine. Uz nazočnost medija, koje je ipak počela zanimati plitvička priča, inspektori su sramežljivo uzeli uzorke voda koje se ispuštaju iz septičkih jama u okoliš.

Branitelji upozoravaju na činjenicu, da se, unatoč prisutnosti inspekcija, problemi na Plitvicama ignoriraju, radovi i dalje odvijaju, a vodopravne dozvole ne prestaju izdavati:

Nakon tog događaja češća je nazočnost raznoraznih inspekcija. Izgleda, reda radi. Jer kako drugačije objasniti da investitiori nastavljaju s radom uživajući pri tome u utršku najjače sezone i unatoč činjenici da je ista ta inspekcija utvrdila da gotovo nitko nema uporabnu dozvolu te da su izdavane sumnjive vodopravne dozvole. Kako objasniti da se «obnova» financira iz europskih fondova premda se radi o novim zgradama. Kako objasniti da unatoč utvrđenom i od medija snimljenom izljevanju fekalija u okoliš od prepoznatih «investitora» i nakon, gotovo tri mjeseca nitko ništa ne poduzima? Kako protumačiti činjenicu da se dva  mjeseca nakon našeg otkrića jedan od «investitora – zagađivača» javno pohvalio da je konačno dobio vodopravnu dozvolu i time javno i bez srama pokopao neovisnost i učinkovitost institucija. S potpunim pravom postavljamo pitanje da li institucije štite beskupulozna ulaganja privatnih investitora ili bi trebale štiti nacionalne interese i dobra.

Na kraju pisma, branitelji poručuju da neće odustati od svoje borbe te pozivaju premijera i nadležne institucije da za dobrobit cijele Hrvatske zaštite Plitvička jezera :

Mi se hrvatski branitelji plitvičkoga kraja ne predajemo. Odlučni smo u postizanju zacrtanog cilja u vjeri da neće biti potrebe pozivati narod na prosvjede širih razmjera jer se još nadamo da u našim institucijama rade ljudi zdravog razuma i koji žele dobro svojoj domovini. A vas gospodine premijeru pozivamo da od nadležnih institucija zatražite da bez odgode zaštite Nacionalni park Plitvička jezera kao strateški nacionalni interes kao i interese naroda koji živi od ovog hrvatskog nacionalnog dragulja. Nemojmo zaboraviti da Plitvice duhovno i materijalno hrane nas, vas i cijelu naciju. Nemojmo dopustiti da našoj djeci u naslijeđe damo devastirani kraj u kojem će jedino moći biti moderno roblje.

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u