Tech

Petnaest godina ljudi na ISS-u

Međunarodna svemirska stanica, orbitalni laboratorij za istraživanje mikrogravitacije, koji se smatra presudnim za pripremu letova s ljudskom posadom na Mars, obilježava 15. godišnjicu neprestane ljudske prisutnosti.


Petnaestu godišnjicu boravka ljudske posade na ISS-u astronauti će proslaviti zajedničkom večerom, za kojom će razmijeniti mišljenja o svojoj misiji, rekao je japanski astronaut Kimiya Yui.

“Najvažniji aspekt ISS-a su ciljevi dugoročnog svemirskog istraživanja u misijama s ljudskom posadom”, istakao je američki astronaut Scott Kelly, zapovjednik aktualne posade, na konferenciji za novinare u direktnoj vezi, zajedno s kolegama, Amerikancem Kjellom Lindgrenom, Rusima Mihailom Kornijenkom, Olegom Kononjenkom i Sergejem Volkovom i Japancem Kimiyom Yuiem.

Lindgren je rekao da je “ISS mjesto za ispitivanje tehnologija, koje treba usavršiti i razumjeti kako bi se uspješno izvela ekspedicija na Mars”.

Gradnja stanice od 450 tona, koja se kreće na prosječnoj visini od 370 kilometara, počela je 1998. a završila se 2011. godine.

Uloženo 100 milijardi dolara

Na ISS-u od 2. studenog 2000. godine stalno boravi astronautska ekipa, a trenutno ih je šestero.

Prva trojica stanara ISS-a, koji se tada sastojao od samo dva modula, bili su Amerikanac Bill Sheperd i Rusi Sergej Krikaljov i Jurij Gidzenko.

Nakon toga, više od 220 astronauta iz raznih zemalja, među kojima iz Francuske, Italije i Njemačke, boravili su na stanici koja obiđe Zemlju 16 puta na dan brzinom od 28.000 kilometara na sat.

U ISS je uloženo 100 milijardi dolara, koje su najvećim dijelom osigurale Sjedinjene Američke Države.


 

Izvor: znanost.geek.hr
Foto: Arhiva

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close