“Pasje vrućine”: Kakve veze imaju psi s visokim ljetnim temperaturama?

Tena Brnad

‘Pasja vrućina’ pojam je koji se u ove ljetne dane nerijetko može čuti i pročitati, a opisuje visoke ljetne temperature popraćene lošim biometeorološkim uvjetima. Portal Srednja.hr upitao je stručnjake s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje kako je ovaj frazem nastao i kakve veze imaju psi s velikim vrućinama.

Čini se kako popularni pojam ‘pasja vrućina’, kojeg koristimo za opisivanje nesnosnih ljetnih temperatura, zapravo uopće nema veze s čovjekovim najboljim prijateljem – psom. Objasnila je to u svom znanstvenom članku ‘Slijepi putnici na pasjim vrućinama’ dr. Barbara Kovačević iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

“Iako se obično misli da je frazem motiviran suosjećanjem s najboljim čovjekovim prijateljem kao životinjskom vrstom koja teško podnosi žegu i vrućinu, tomu nije tako. Frazem pasja vrućina vuče podrijetlo još iz antičkih vremena i povezan je s pojavom Sirijusa – najsjajnije zvijezde na noćnome nebu koja se u današnje doba u našim krajevima može vidjeti nisko nad horizontom krajem jeseni i zimi. Međutim, Sirijus je kao najsjajnija zvijezda u zviježđu Velikoga psa (lat. Canis maior) prema nama relevantnim antičkim izvorima, ali i nekim ranijim egipatskim izvorima, bio vidljiv tijekom ljeta, preciznije rečeno, krajem srpnja i u prvoj polovici kolovoza (Ladan, T. Etymologicon. 2006.). Stari su Rimljani kao i stari Grci zvijezdu Sirijus zvali još i Pasjom zvijezdom (lat. Stella canicola)”, objašnjava Kovačević za Srednja.hr

Pročitajte više OVDJE

 


Foto: pexels

Komentari

facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u