Zdravlje

Otkriveno je cjepivo protiv najraširenije spolne bolesti

Klamidija je najraširenija bakterijska spolno prenosiva infekcija, ali za nju dosad nije bilo cjepiva. Tijekom 1960-ih godina znanstvenici su radili na cjepivu, ali ti ekspermenti nisu bili uspješni tako da se od toga naposljetku odustalo. Sve do sad. Kad su znanstvenici odlučili uzeti te podatke iz istraživanja iz 1960-ih godina te ih iskoristiti za stvaranje cjepiva koje će imati efekta.


U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Science, tim znanstvenika je proveo studiju na miševima kako bi ispitali efekt novog cjepiva te je istraživanje pokazalo kako ovo novo cjepivo može štititi organizam od klamidije oko šest mjeseci. Ipak, dvije stvari treba uzeti u obzir, prva je ta da je ispitivanje tek u početnoj fazi i da bi se moglo razviti i puno uspješnije cjepivo te druga stvar, da je znanost spora i da ćemo to cjepivo biti u mogućnosti testirati na ljudima tek za nekoliko godina.

No, ipak je riječ o velikoj vijesti jer su se znanstvenici posvetili prevenciji od zaraze spolnim bolestima. Dosad su izumljena samo dva cjepiva za njih, ono protiv HPV-a te protiv hepatitisa A i B.


Tekst: telegram.hr

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close