Od 1. travnja poskupljuje plin

Tena Brnad

Plin će za kućanstva od 1. travnja poskupjeti u prosjeku 6,9 posto, a za dodatnih 0,3 posto poskupjet će opet za Novu godinu. Te cijene vrijede do 1. travnja 2020. godine, javlja 24sata


Objavila je to regulatorna agencija HERA i time je potvrdila ranije najave poskupljenja. Plin je, zapravo, od 2014. naovamo pojeftinjavao, a sada mu cijena raste zbog kretanja na svjetskom tržištu. Hrvatska je ograničila koliko plin može najviše poskupiti i još ima regulirane cijene. No od 2021. godine to prestaje vrijediti. Zato će se cijene plina svakog 1. travnja mijenjati u skladu s tržišnim cijenama. Da nema tog ograničenja, plin bi i ovoga 1. travnja poskupio i za 20-ak posto.

Ovo poskupljenje prosječno znači oko 20 kuna viši mjesečni račun za korisnike na razini cijele Hrvatske – poručio je ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Po tome, građani bi godišnje trebali za plin plaćati 240 kuna više. No to ne znači da će svi građani, čak i da isto troše kao i dosad, plaćati 20-ak kuna više. Moguća su i veća poskupljenja. Primjerice, u Zagrebu, koji je najveće tržište i ima veću potrošnju od ostatka Hrvatske, mjesečni računi bi mogli biti viši i za 46 kuna.

Više na 24sata


Foto: pexels

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u