KolumneKnjiževni petak

Nije u šoldima sve, ima nešto i u knjigama!

“Nije stvar u tome koliko knjiga košta. Stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš.” rekao je Jim Rohn i uistinu je tako. No današnji književni petak ipak se bavi upravo cijenom knjiga.

Neka odbrojavanje počne:

  1. The First Book of Urizen (William Blake) – 2.5 milijuna dolara

Prvi put tiskana 1794. godine. Vjerojatno je najvažnije djelo u autorovom spisateljskom repertoaru. Samo osam primjeraka ove knjige preostalo je “na životu”, a jedan primjerak na dražbi u New Yorku 1999. godine kupio je nepoznati kolekcionar za vrtoglavih 2.5 milijuna dolara.

  1. The Tales of Beedle the Bard (J.K.Rowling) – 3.98 milijuna dolara

Prije nego je ova knjiga išla u tisak, autorica je vlastoručno napisala i oslikala čak sedam primjeraka. Šest od njih podijelila je prijateljima i urednicima, a sedmi je 2007. godine dospio na aukciju. Kupio ju je Amazon.com za 3.98 milijuna dolara.

  1. Geographia Cosmographia (Claudius Ptolemy) – 4 milijuna dolara

Prvi tiskani atlas svijeta, Ptolemyjeva Gographica iz 1477. godine prodana je na dražbi u Londonu 2006. godine za 2 136 000 funti, što je tada bilo oko 4 milijuna dolara.

  1. Traité des arbres fruitiers (Henri Louis Duhamel du Monceau) – 4.5 milijuna dolara

Ovo je najskuplja knjiga o voću ikada napisana. Autor je Henri Louis Duhamel du Monceau. Primjerak, podijeljen u pet svezaka teksta i ilustracija prodan je u Londonu za oko 4.5 milijuna dolara.

  1. The Gutenberg Bible – 4.9 milijuna dolara

Primjerak Gutenbergove Biblije prodan je 1987. godine za rekordnih 4.9 milijuna dolara na jednoj aukciji u New Yorku. Samo je 48 ovih knjiga u svijetu.

  1. First Folio (William Shakespeare) – 6 milijuna dolara

Originalna cijena ove Shakespeareove knjige iznosila je jednu funtu. No, danas su očuvani primjerci First Folia jedni od najcjenjenijih među kolekcionarima. Procjenjuje se da je originalnih primjeraka ostalo samo 228, od tiskanih 750. Jedan je na aukciji 2001. godine, kupio suosnivač Microsofta Paul Allen, za 6 milijuna i 166 tisuća dolara.

  1. The Canterbury Tales (Geoffrey Chaucer) – 7.5 milijuna dolara

Primjerak ove knjige nastale u 15. stoljeću prodan je za tadašnjih 7.5 milijuna dolara na aukciji u Londonu 1998. godine. Između 12 primjeraka prvog izdanja, ovaj je najduže ostao u privatnim rukama. Kupio ga je za šest funti grof Fitzwilliam na rasprodaji John Radcliffeove knjižnice 1776. godine.

  1. Birds of America (James Audubon) – 11.5 milijuna

Samo je 119 izvornih primjeraka ove knjige ostalo na svijetu. U Londonu na aukciji 2010. godine kompletna prva naklada prodana je za približno 11.5 milijuna dolara.

  1. The Gospels of Henry the Lion (Order of Saint Benedict) – 11.7 milijuna dolara

Izradu ove knjige naručio je Henry the Lion, vojvoda od Saksonije, za oltar katedrale Djevice Marije u Brunswicku. Smatra se remek djelom romanskog rukopisa iz 12. stoljeća. Knjiga se sastoji od 266 stranica, koja uključuje i 50 ilustracija preko cijele stranice.  Kupila ju je vlada Savezne Republike Njemačke 1983. godine za tadašnjih 11.7 milijuna dolara.

  1. The Codex Leicester (Leonardo da Vinci) – 30.8 milijuna dolara

Najpoznatiji znanstveni dnevnik legenadrnog da Vincija, zapravo je bilježnica od 72 stranice u koju je slavni mislilac pisao svoje teorije od nastanka fosila preko kretanja vode, do pitanja zašto mjesec svijetli. Rukopis je prvi put kupljen 1717. godine, a kupio ga je Thomas Coke, koji je kasnije postao grof od Leicestera. Otkupio ju je dugo vremena kasnije kolekcionar Armand Hammer, točnije 1980. godine. No, konačnu cijenu, koja iznosi enormnih 30.8 milijuna dolara, platio je na aukciji 1994. godine Bill Gates te ovu knjigu učinio daleko najskupljom ikada.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Đurđica Banić

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close