Scena

NA FEROJSKOM JEZIKU Mlada Gospićanka Jozefina Šarić objavila svoju obradu pjesme Trøllabundin

Mlada Gospićanka Jozefina Šarić, koja već nekoliko godina aktivno pjeva etno glazbu, ovih dana je objavila svoju obradu pjesme “Trøllabundin” poznate ferojske pjevačice Eivør.


Pjesma je pisana na ferojskom odnosno farskom jeziku koji pripada skandinavskoj skupini jezika, a njime se služi oko 48.200 Ferojaca na ferojskim otocima.

“Moram priznati da ne znam kako se pravilno izgovara i samo se nadam da nisam slučajno izgovorila pokoju prostotu. Ponekad nije bitno razumijemo li tekst ako razumijemo emocije, što ne?! Google prevodi naslov pjesme kao “Začarana”, tu i tamo se spominje čarobnjak koji ju je začarao, a sad koga ili što predstavlja taj čarobnjak, to ne bih znala. Tematika je mistična kao i prizvuk pjesme što me prvenstveno i privuklo. Na žalost ne znam puno o skandinavskim jezicima da bih mogla nešto konkretnije reći o pjesmi, no slobodno uživajte u ambijentu”, ispričala nam je Jozefina.

Obrada je nastala u suradnji s Marijom Bučar, studenticom botanike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Marija je završila srednju glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku gdje trenutno predaje gitaru.

Marija i ja smo se spojile s ciljem da radimo na autorskom projektu koji bi bio spoj slavenskog i nordijskog etna, pa je tako i spontano došlo do snimanja. Ovo nam je prva suradnja, a nadam se da neće biti zadnja i da nas puno lijepih stvari očekuje. Obje dijelimo strast prema tradicionalnoj glazbi iz cijeloga svijeta tako da bi daljnja suradnja mogla donijeti zanimljive stvari, kaže Jozefina.

Jozefina je inače već tri godine članica ZborXop-a koji pjeva tradicionalnu glazbu s područja Srbije, Bosne, Makedonije i Bugarske, a osim toga upisala je studij audio dizajna u Zagrebu te je počela pohađati satove pjevanja. Također, velika je zaljubljenica u putovanja, a možete je pratiti  na njenom instagram profilu Pun mi je kufer te na blogu punmijekufer.com.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close