Migrante preuzimaju kod Plitvica, Slunja i Udbine, a drugim vozilima zavaravaju policiju

Tena Brnad

U razgovoru s većim brojem vozača koji su vozili migrante kroz Hrvatsku prema Sloveniji, portal Dnevno.hr otkrio je detalje o krijumčarenju migranata i glavne rute ovog veoma unosnog “posla”.


Kako piše novinar Marin Vlahović, krijumčari migranata su uglavnom mlađe osobe u ranim dvadesetim godinama života, koje su zbog lake zarade spremne na sebe preuzeti i određeni rizik. U početku su dobivali 100-150 eura po migrantu, a iskusnijima se sada nudi i po 600 eura.

Jedan od vozača otkrio je za Dnevno.hr glavne rute kojima se prevoze migranti, kao i „drop in“ i „drop off“ zone: zone preuzimanja migranata su Plitvice, Slunj, Osijek, Gračac, Glina i Udbina, a takozvane. „drop off“ zone su Zagreb, Rupe, Buzet, Vukovo Selo i Šapina.,

Dnevno.hr doznaje da se uglavnom koriste rent-a-car automobili modela opel insignia, golf VII, opel corsa, ford fiesta i dostavna kombi vozila, a vozači se koriste posebnom taktikom kako bi nadmudrili hrvatsku policiju. Jedan od vozača opisao i je kako izgleda vožnja migranata:

Nikada ne ide jedno vozilo. Obično se radi o dva ili tri vozila. U jednom su migranti, dok drugi imaju ulogu osiguranja, odnosno skretanja pozornosti policije. Ako se pojavi policijska pratnja, oni tada namjernu izvedu prometni prekršaj, naglo koče i krivudaju u vožnji, kako bi izazvali reakciju policije. Tada ih policija presretne i zaustavi, dok vozilo s migrantima normalno nastavi vožnju

Cijeli članak pročitajte OVDJE


Foto: Ana Vuković

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u