Svemu unatoč

Metlokršćani

Plamenko

Ne, nije greška u naslovu. Za desetak dana kršćani diljem svijeta, pa i u našoj Domovini, imat će priliku pokazati koliko vole metle. Ukrašeni šupljim pogledima, poput osušenih bundeva, zjapit će prazninom vlastitog neznanja i povodljivosti. Stiže Noć vještica. Nekima tek simpatična zabava, a iza svega krije se još jedna marketinška uspješnica na temu “Ukradimo kršćanske blagdane”.

Od starih Kelta, od kojih ovaj običaj potječe, preko nešto mlađih Rimljana, koji su ga ukorijenili u narod, pa do sveprisutnih ingodwetrust Amerikanaca, koji su sve lijepo upakirali i, naravno, unovčili, Halloween (All Hallows eve- noć uoči Svih svetih) postao je praznik u doslovnom smislu riječi. Praznina. Bezdan. Tohuvabohuljudskog uma.

Jer, zašto bismo slavili svete, one koji slave život, vječni život u Kristu i nisu nekakve izgubljene duše koje lutaju svemirskim prostranstvima? Zašto slaviti život, kad je puno lakše i praktičnije živjeti u strahu od svih, pa i od sebe samih?

Mnogi će reći kako je slavljenje Noći vještica bezazlena igra. Možda su u pravu, ali nije slučajnost da se taj praznik slavi baš uoči svetkovine Svih svetih. Kao što nije slučajnost da Grinch i Djed Božićnjak kradu Božić, pa se Novorođeni i ne spomene, osim u kontekstu kakve slatkorječive legende o magarčiću i zvijezdi. Kao što nije slučajnost da upravo prije najvećeg kršćanskog blagdana, Zekodana, oprostite, Uskrsa, iskrsne na tisuće zečića, puna su nam usta šunkice i jaja, a Krista se pokušava zadržati u tami groba.

E, da. Nisam homofob, niti fanatik. Eto vam zombiji i kostimi, lutajte gradom i opijajte se, molite se kome god, slavite sve i svakoga. Ali barem budite pošteni i odlučite se tko je vaš put. A ne- malo sam vjernik, malo vještica. S križem oko vrata i s metlom u ruci (a nisi domaćica ni djelatnik Čistoće).Zaista, na što smo spali? Dok na grobljima i ulicama budu gorjeli lampaši u znak pobjede života, na prozorima će se šepuriti beživotne bundeve i tjerati duhove. Za svaki slučaj. Kršćani ateisti. Ubojita kombinacija.

S druge pak strane, u noći s 31. listopada na 1. studenog, u mnogim crkvama diljem Hrvatske održat će se molitveno bdijenje mladih. Poziv je to svima da te noći budu posvećeni onome što je njihovo, a to je radost života i zajedništva sa svetima u molitvi i pjesmi.
Sretan vam i blagoslovljen dan Svih svetih! Znate, to je onaj blagdan nakon Noći vještica.


Foto: pixabay

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u