DogađanjaLikaVijesti

LIČKE PRIČE – U vrijeme Adventa projekt “Zaželi” donosi posebnu svjetlost u mnoge živote

U vrijeme Adventa posebno smo osjetljivi na stare, nemoćne, slabe, one slabijeg imovinskog statusa, pa baš u ovo vrijeme i snaga projekta “Zaželi” dolazi do izražaja.

Prisjetimo se, svrha projekta “Zaželi” omogućava ženama pripadnicama ranjivih skupina s područja općine Brinje, lakši pristup tržištu rada. Kroz dvogodišnje zaposlenje, ženama se kroz programe obrazovanja i osposobljavanja, čije je financiranje osigurano kroz ovaj Projekt, omogućuje postizanje veće konkurentnosti i povećanje njihovog radnog potencijala. U tom razdoblju dobrobit projekta osjeća i najranjivija skupina lokalnog stanovništva – osobe starije životne dobi i osobe u nepovoljnom
položaju, na način da im deset žena zaposlenih na Projektu, pruža potporu i podršku u ispunjavanju svakodnevnih životnih potreba.

Voditeljicu projekta gospođu Mirjanu Javor upitali smo kako sam projekt funkcionira u praksi.

Projekt funkcionira, kako kaže jedan naš korisnik, „za čistu peticu“. I to nam je najbitnije, zadovoljstvo naših korisnika. Nakon što su zaposlenice upoznale potrebe i navike korisnika sve je krenulo nekim svojim tijekom. Svaka od njih se brine o 5 , 6 ili 7 korisnika ovisno o izraženim potrebama od strane krajnjih korisnika. Trenutno se naše zaposlenice brinu o 61 korisniku s područja Općine. Nekima je potrebna pomoć u pripremi hrane, čišćenju, osobnoj higijeni a nekim je dovoljna lijepa riječ i druženje uz kavu  ili čaj u njihovom domu. Veliku podršku u provođenju projekta,  kolegica koordinatorica Marija Draženović i ja imamo u našem načelniku gospodinu Fumiću koji jako dobro poznaje teren i  ljude na području Općine Brinje te svojim savjetima i sugestijama daje poseban doprinos u provedbi projekta „ Zaželi“.

U ovakvim projektima vrlo je važno kakva je i osoba koja sve to vodi, a u Mirjani se itekako osjeti toplina i empatija prema ljudima.

Vođenje projekta socijalne tematike za mene jedan novi izazov. Mogu reći da sam na neki način blagoslovljena što sam dio tima koji brine i pomaže o našim starijim i nemoćnima. Svaki od naših korisnika ima svoju životnu priču sa lijepim i tužnim trenucima i iz njihovih priča naučila sam više cijeniti duševni mir, zdravlje, ljubav i trenutke sreće .

Kate Perković (lijevo) s jednom od korisnica

Osim voditeljice projekta, uspjeli smo doći i do jedne od žena koja je zahvaljujući ovom projektu dobila posao. Kate Perković iz Stajnice kaže:

Sretna sam što sam dobila ovaj posao. Sretna sam što mogu pomoći starijim osobama da ostanu u svojim domovima umjesto da idu u neku ustanovu. Kao ženi od 50 godina puno mi znači ovaj posao. Osjećam se korisno pomoći drugima, a i meni samoj to puno znači jer nikad nisam imala priliku raditi u mlađim danima. Bila bih sretna da se ovaj projekt nastavi i radi starijih osoba i radi sebe, ali i radi generacija koje tek dolaze u moje godine!

O viđenju budućnosti ovoga projekta, voditeljica Javor nam odgovara:

Vjerujem da će Općina Brinje kao nositelj projekta svakako iskoristiti mogućnost da ako bude prilike aplicira na slične natječaje koji omogućuju pružanje pomoći starijim i nemoćnima.

Prije samog dovršetka razgovora koji je s ovim divnim i dragim ženama bio i više nego ugodan, gospođa Javor ističe koliko je projekt “Zaželi” poseban u vrijeme blagdana.

Svi smo mi u vrijeme blagdana više emotivni i imamo potrebu za lijepom i toplom riječju, čestitkom, tako i naši korisnici. Njima ovih dana naše zaposlenice dođu kao „Božićni anđeli“ koji će im urediti kuću, speći kolače, pomoliti se s njima… Pomoći im da na dostojanstven način dočekaju Božić .

Također, apelira na sve nas koji imamo stare roditelje, djedove, bake, susjede…

Dođite k njima ili ih samo nazovite – vjerujte njima to dođe kao zraka sunca u život.

Završit ćemo ovu divnu priču divnom izrekom kojom je gospođa Javor zapravo na najljepši način opisala ljepotu cijelog projekta “Zaželi”

„ Oni koji donose svjetlost u tuđe živote nikad ne hodaju u mraku.“


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close