Tech

Koža printana 3d printerom – kraj kozmetičkih testiranja na životinjama

Kozmetičkim testiranjima na životinjama uskoro će doći kraj. Barem sudeći po suradnji francuske kozmetičke kuće L’Oreal i bioprinterskoga startupa Organovo. Dvije tvrtke rade na razvoju kože isprintane 3D printerom. L’Oreal godišnje proizvede sto tisuća primjeraka kože na kojoj testira svoje proizvode.


Trenutačno rade na vrlo zanimljivu istraživanju. Uzorke kože koje su dobili od pacijenata koji su se podvrgnuli plastičnoj kirurgiji pažljivo analiziraju i od njih razvijaju devet različitih verzija. Na projektu radi šezdeset znanstvenika koji u vrlo kontroliranim uvjetima nastoje uzgojiti novu kožu.

Projekt bi trebao zaživjeti za pet godina

Startup Organovo u cijelu će priču dodati i svoju tehnologiju 3D printanja kako bi se proces ubrzao. Tako bi za uzgoj kože bilo potrebno samo tjedan dana. Vrlo je to primamljiv posao za L’Oreal, koji polovinu uzgojene kože prodaju konkurentskim kozmetičkim i farmaceutskim tvrtkama.

U sljedećih će pet godina istraživanje biti potpuno i spremno za komercijalizaciju. Printana bi se koža za pet godina trebala koristiti i u kozmetičke i u nekozmetičke svrhe.


Tekst: telegram.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close