VijestiTech

Kinezi slučajno pronašli rješenje za ovisnost o mobitelu?

Mobiteli u prosjeku danas čine oko 15 centimetara i nastavljaju rasti, dok su u vrijeme prije no što su postali “pametni” imali tendenciju biti što je moguće manji. Naravno, još uvijek postoje korisnici koji žele takvu situaciju, a ona im se možda ukazala u vidu praktičnijeg Palma. Koji možda započne trend i riješi probleme ovisnosti o mobilnim uređajima…


Naime, Palma će se možda stariji sjetiti jer 2009. se trebao prometnuti kao rival iPhoneu, što se nije dogodilo jer prije deset godina nije se shvaćalo da iPhone ima toliku uspjeh zahvaljujući aplikacijama. Dizajn se moglo kopirati ili oponašati, kao i hardver općenito, ali softverski dio je Apple postavio visoko iznad zbunjene konkurencije. Naravno, Palm je propao i HP je sva prava na njega prodao kineskom TCL-u. Koji ga sad vraća u život.

Palm Phone model vrijedan oko tri tisuće kuna, podsjeća ne Palm Pre iz 2009. što znači da “udara” na nostalgiju, veličina ekrana mu je tek 3,3 inča ili 8,38 centimetara. Ima Android operativni sustav, stane u dlan i nudi većinu osnovnih aplikacija. Normalno, kao takav ne može se natjecati s najboljim uređajima današnjice, no možda je putokaz proizvođačima koji ciljaju na dio korisnika željnih uređaja koji bi im komotno stali u džep, ali i zadovoljili osnovne potrebe kao što su surfanje, slanje e-mail poruka, korištenje WhatsAppa, Messengera i sličnih aplikacija.

Ima Palm Pre svojih mana, preskup je, prespor, baterija mu je slaba, jako se zagrijava i više će služiti kao reklama za TCL te njegove buduće projekte. No, ono što se testiranjem tog uređaja moglo zaključiti jest da bi uz ponešto dorade tako malen mogao postati popularan u mobilnom svijetu. I ne samo to, zbog veličine i osnovnih funkcija, uklanja konstantnu potrebu “visiti” na mobitelu.

Jer, prosječni korisnik pogleda u njega oko 150 puta dnevno, što sasvim sigurno nije potrebno. Ali, veličina ekrana i moć koju pametni telefoni imaju, zamijenili su prijenosna pa i stolna računala, što kompletnu pažnju baca na njih.

U konačnici, kineski TCL možda neće zaraditi, ali mogao bi biti pionir u borbi protiv ovisnosti o mobitelima – potpuno nesvjesno. Njegovi nasljednici i rivali samo moraju ponuditi nešto kvalitetniji hardver te nižu cijenu i teško je ne povjerovati da ne bi imao svoju publiku.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close