Ježite se dok slušate glazbu? Evo što to znači

Tena Brnad

Sreća, tuga, sjeta, uzbuđenje… sve su to emocije koje može pobuditi neka pjesma na radiju, odlazak na koncert, noćni izlazak na plesnom podiju. I to je kod svakoga jednako, piše Zadovoljna

No ono što nije, odnosi se na trenutak kada nam već prvi taktovi određene pjesme odižu dlake na rukama. Na glazbu se ne ježe svi, a zašto je tomu tako objasnila je najnovija studija objavljena u znanstvenom časopisu Oxford Academics.

Matthew Sachs sa sveučilišta Harvard punih godinu dana proučavao je studente koji toliko uživaju u glazbi da se ježe po cijelome tijelu. A to im se događa zato jer puno intenzivnije proživljavaju emocije. Ispitanike je podijelio u dvije grupe – one koji se na glazbu ježe i one koji ne osjećaju takve senzacije, a tijekom ispitivanja svakome je napravljen CT glave. Matthew Sachs na kraju je doznao da su mozgovi onih ispitanika koji se emotivno i fizički vežu uz glazbu jednostavno drugačije građeni te su emotivno superiorniji.

A ova je studija uzbidljiva iz još jednoga razloga koji je naveo Sachs. Depresivni ljudi ne osjećaju užitke svakodnevnoga života. Upravo pomoću glazbe bi se mogli istraživati njihovi osjećaji, piše Zadovoljna.


Foto: unsplash

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u