AutomotoVijesti

Izmjene Zakona o prometu donose puno strože kazne za vozače

Zbog dva prolaska kroz crveno privremeno bi se oduzimao automobil i vozačka dozvola, a najveća novčana kazna bila bi 20.000 kuna za vožnju u zabranjenom smjeru ili prekoračenje brzine. Obavezan bi bio liječnički pregled za vozače starije od 67 godina, piše 24sata


Dio je to izmjena Zakona o prometu koje je predložila radna skupina prometnih i stručnjaka iz MUP-a. D0 sada je na našim cestama ove godine već poginulo 295 ljudi. Za upravljačem je previše onih koji unatoč oduzetoj dozvoli smatraju da smiju voziti, jurnjava na našim cestama nije nepoznanica, kao ni vožnja kroz crveno ili vožnja u pijanom stanju.

Sve te činjenice potaknule su Ministarstvo unutarnjih poslova da žurno krene u izmjene postojećeg zakona, a radna skupina u kojoj su predstavnici MUP-a i stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti u ponedjeljak je finalizirala prijedloge Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Cilj je ove kazne, smatraju predlagatelji, dati do znanja vozaču koji ponavlja najteže prekršaje da je, ako se ne koristi onako kako treba, vozilo opasno sredstvo. Isto tako vlasnici vozila bi, prođe li prijedlog, ubuduće dobro provjerili kome daju automobil, u čemu će im pomoći još jedna novost iz zakona, a to je provjera statusa vozačke dozvole na mrežnim stranicama MUP-a, i to bez naknade. Iako dostupna svima, ta bi novost najviše mogla koristiti vlasnicima prijevozničkih tvrtki, rent-a-car agencijama te tvrtkama i pojedincima koji nekomu ustupaju vozilo.  Prijedlogom zakona znatno bi se povećale novčane kazne za najteže prometne prekršaje, a to su one iste zbog kojih nesavjesni vozač može ostati bez vozila.

Naime, u praksi se pokazalo da sadašnje kazne ne ispunjavaju svrhu i da počinitelja prekršaja ne odvraćaju od ponavljanja prometnih prekršaja. Zato se predlaže da se najveće kazne koje sada iznose od 5000 do 15.000 kuna povećaju na iznos od 10.000 do 20.000 kuna, piše 24sata

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close