Lifestyle

Iz Hercegovine, s ljubavlju!

Dobra sam s riječima. Mislim da sam kroz protekle kolumne to dokazala, vama i sebi. Vjerujem da je to dar s Neba, kao i sve drugo, a da sam ja radoznalo dijete kojem je taj dar sletio kao kad ti lopta upadne u dvorište, a nitko se ne vrati po nju.

Kao što slikar slika bojama, razlažući ih na milijun različitih nijansi, tako ja, sve što vidim, volim bojati riječima. A to, do nazad 10 mjeseci nisam ni znala. Blagoslov je to i strah. Blagoslov da možeš stvarati i strah da od straha od nepoznatog protratim vlastiti život. Ok, bila sam svjesna da lako mogu riječima opisivati situacije, ali 41 kolumnu, s najrazličitijim temama koje su jako često dolazile pred rok za slanje na portal? Nema teoretske šanse. Sve super, hvala na vjeri u mene, ali ne mogu ja to. Ali blaženo neznanje. Pa se tako Hercegovka uputi na put opisivanje svoje zemlje, ali ono iskreno, duševno, iz ljubavi i to u trenutku kada njeni zemljaci ne vide ništa lijepo ondje gdje žive. Skok u nepoznato. I stvarno je istina da se naši najveći uspjesi kriju korak iza naših strahova. Budući da ovim člankom završavamo ovu etapu kolumni, htjela sam podijeliti svoje misli sa svima onima koji su mi kazali da čekaju utorak da bi pročitali kolumnu. I odati im koliko su mi značili na ovom putu i koliko mi znače.

1. Hvala dragom Bogu na daru života i na daru pisanja. Kao i na spoznaji ovog dara. Velik je i čini djela velika! Otvorio mi je toliko vrata za koja nisam znala ni da postoje. Želim to svima onima koji ovo čitaju. Usudite se zakoračiti u nepoznato! Niste ni svjesni kako predivne stvari vas čekaju iza! Čuda koja imaju vaš potpis.

2. HRVATSKA.

3. Mislila sam da poznajem Hercegovinu i da je ne mogu više voljeti, ali s kolumnama sam shvatila da je ljubav neograničen pojam i da ljubav nije stvar količine, nego dubine. Isto kao kad voliš tuđu djecu i misliš da ne možeš više voljeti, pa onda dobiješ vlastito i shvatiš da zapravo nikad nisi ni volio. Hercegovina je moja domovina, moj mentalitet, moja krv i postojanje. Ja možda mogu otići iz nje, ali ne i ona iz mene. Hercegovina je svjetlost, i vino, i kamen. Hercegovina je moja velika ljubav. Toliko velika da, kad bih se ponovno rađala i mogla birati gdje, ponovno bih izabrala nju. Ovaj kamen, i sunce, i buru. I Široki. I svoju obitelj. Svoju mater i pokojnog ćaću. I brata. Hercegovina je način života.

4. Hvala Anti koji me je otkrio. Kad odvrtim povijest našega poznanstva, sve je stvar bunta. Kad smo se prvi put upoznali, ja nisam ni trebala doći u Zagreb. Ali me nešto vuklo. Netko drugi ne bi pristao pisati o nekoj maloj zemlji čije ime ni ne izgovaraju, ali mene je nešto vuklo. Bilo je komentara da ne trebam pisati kolumne o hrani, jer sam pravnica, ali mene je nešto vuklo. I Bogu hvala da nisam slušala druge. Ne bih otkrila ovoliku sreću. Ne bih znala da utorak može biti jedan od najljepših dana u tjednu. I odakle, molim vas, Like i Hercegovine? Evo da je Slavonija. Evo da je Zagreb. Ali Lika. Hvala i pozdrav Lici, Velebita dici. Hercegovina će vas dočekati raširenih ruku, a vratiti punog stomaka.

5. HVALA, HVALA, HVALA Vama, dragi čitatelji! Jer ste me prepoznali! Jer ste otvarali svoja srca i dopuštali mu da ga dotaknu moja zapažanja, nekad prevelika iskrenost, ali nadasve, ljubav prema Hercegovini. Hvala Vam na prilici da budem dio Vaših života, da Vas nekad nasmijavam, a nekad rasplačem! Hvala Vam što ste me vukli naprijed! Hvala na rečenicama da samo čekate utorak jutro da pročitate novu kolumnu! Hvala i profesorima hrvatskog jezika koji su mi govorili da ću imati velikih problema s njima ako prestanem pisati. Ne prestajem, dolazim opet ubrzo, ali u novom ruhu. Ali te ‘prijetnje’ su takav vjetar u leđa. Hvala na svakome lajku, praćenju kolumni i stranice, svakom dijeljenju kolumni! Dali ste smisao svemu što radim i potvrdili da osjećate isto. A tko zna kome ste možda dali i kruh jer će netko, pročitavši sve one retke, odlučiti doći u Hercegovinu! Jedno dobro djelo izaziva valove drugih dobrih djela. Nek se svima vrati stostruko za svaki oblik podrške!

6. Ovo nije kraj, nego početak nečeg novog, možda čak i većeg! Podižemo brandiranje Hercegovine na puno veću razinu, ali o svemu ćete pravovremeno biti obaviješteni. Hercegovina je to, napokon, zaslužila! Biti zemlja svjetlosti u svakom pogledu. Do skorog viđenja!

Iz Hercegovine, s ljubavlju 

vaša Marija!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Marija Češkić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close