VijestiSportTurizam

HODAJTE MJESEČEVIM OTOKOM Predstavljamo paške staze za nordijsko hodanje krajem rujna!

Za manje od 10 dana starta prvo nordijsko hodanje na Mjesečevom otoku!


Sudionike očekuje bogati program koji će se odvijati na čak četiri lokacije diljem južnog dijela otoka Paga: Vlašići, Dinjiška, grad Pag i Šimuni. U nastavku donosimo opis svake od staza ovog nordijskog pohoda!

Foto: Alan Crljenko

1. staza “Sunčani sat” – 1. dan

Od škole u Vlašićima kreće se na jug i uspinje na brdo do makadamske ceste koja vodi do Sunčanog sata, građevine koju je davno izgradio zaljubljenik u Sunce, more i paški krš. Duž 4 kilometra ove linijske staze, bjelina kamenjara, plavetnilo mora i neba, tišina i mir jedino su što prati hodače na njihovom putu. Dolazi se do jednog od najistočnijih dijelova otoka – rta Škamica, na čijem se kraju nalazi odredište po kojem je staza dobila ime. Nasuprot krajnje točke staze svi mogu uživati u čarobnim vizurama Ljubačkog zaljeva i Paškog mosta.

Foto: Silvija Zoković

2. staza “Putovima Mentora” – 2. dan

Naziv ove kružne makadamske staze potiče još iz željeznog doba, kada je otok Pag nastanjivalo pleme Liburna na otočju koje u povijesnim vrelima grčki pisci nazivaju Mentoridima. Upravo ova staza prolazi kroz vrijedan arheološki lokalitet iz tog doba, gradinu Gramajnik, koju će hodači imati prilike posjetiti. Tokom 9 kilometara Mjesečevog krajolika, nastalog pod utjecajem jake bure s Velebita i posolice koju nosi iz Podvelebitskog kanala, ovdje se najbolje mogu istražiti uvale Podvelebitskog kanala, u narodu poznate kao gornje more. Jednim od dva odvojka sa staze put se spušta u uvalu Šantiš, koja je oaza zelenila i života u bijelini kamena. Nakon predaha u uvali Šantiš, nastavlja se prema Dinjiški. Ova zanimljiva staza napravljena je sredstvima lokalne uprave – Grada Paga i EU fondova kao poticaj razvoju turizma, obogaćivanju ponude i poticanju aktivnog odmora u pred i post sezoni.

Foto: Silvija Zoković

3. staza “Zagrljaj kamena i vjetra” – 2. dan

Na uspon ove 6-kilometarske staze kreće se iz centra Paga sa glavnog trga, koji je u 15. stoljeću projektirao Juraj Dalmatinac. Cijelim usponom hodače prate očaravajući kadrovi grada, a putem će moći upoznati specifične biljne vrste koje odoljevaju najvećoj suši i najjačoj buri. Na vrhu staze počinje makadamska cesta koja se uz vjetrenjače proteže 4 kilometra. Nakon jako strmog uspona, nagrada dolazi u obliku veličanstvenog pogleda na otok u svim smjerovima.

Foto: Alan Crljenko

4. staza “Uspon na Sv. Vid” iz Šimuna – 3. dan

Uspon na sveti Vid (349 m/nm), najviši vrh otoka započinje u Šimunima. Okupljanje je na početku planinarske staze, na koju se skreće s ceste Pag – Novalja, nasuprot ulazu u kamp Šimuni. Markirani planinarski put vodi kroz kamenjar i mirisna polja kadulje na najviši vrh otoka Paga, gdje se nalazi ruševna crkvica po kojoj je vrh dobio ime. Crkva sv. Vida izgrađena je 1348. godine, a proglašena je jednim od najljepših spomenika srednjovjekovne arhitekture na Pagu. Na vrhu su vidljivi ostaci ilirske gradine, naselja koje je postojalo prije tri tisuće godina, a hodače čeka i prekrasan pogled na Šimune, Kvarnerić te otoke koji se prostiru na jugu i zapadu (Maun, Škrada, Silba, Olib, Lošinj), dok sa sjeverne strane mogu se vidjeti Paški Zaljev, Paška vrata, Velebit, Metajna, Zubovići, Kustići, grad Pag i bazeni soli.

Foto: Alan Crljenko

Događaj organiziraju Turistička zajednica grada Paga i obrt “Nordijsko hodanje”.

Prijavite se na stotinka.hr i nordijski hodajte Mjesečevim otokom!

4 staze, 3 dana, 2 štapa i 1 nezaboravno iskustvo… Vidimo se na Pagu!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Silvija Zoković, Alan Crljenko

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close