Globalni pad prodaje u svijetu automobila

Lana Matica

U prvoj polovici ove godine u svijetu je prodano 7,1 posto manje automobila nego u istom razdoblju prošle godine, piše 24 sata.


Prema podacima organizacija VDA i ACEA, gotovo sva značajna tržišta su u padu, a rast je zabilježen jedino u Brazilu. U Europi je ove godine prodano 3,1 posto manje auta, no prava katastrofa se događa u Kini u kojoj je ove godine prodano čak 14% manje automobila. Konkretno, u Kini je prodano 1,6 milijuna manje automobila, što bi moglo izazvati velike probleme za gotovo sve proizvođače koji su mnogo investirali u Kinu posljednjih godina očekujući strelovit nastavak rasta prodaje.

No ovaj veliki pad mogao bi im pomutiti planove i nanijeti velike gubitke. Još jedna loša vijest je veliki pad u Indiji (10,3%), jer upravo je Indija uz Kinu okosnica rasta svjetske automobilske industrije. Za aute su ove godine manje zainteresirani i u SAD-u, Rusiji, Japanu…

U Europi tržišta uglavnom bilježe osjetne padove, a najviše u Skandinaviji. Hrvatska je među boljima. Prodaja u Lijepoj Našoj je na razini prošle godine, kao primjerice i u Njemačkoj. Veliki rast bilježe jedino Litva i Rumunjska.

Donosi 24 sata.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: Pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u