FOTO Danas se u Smiljanu svečano obilježava 163. obljetnica rođenja Nikole Tesle

Josip Durdov

Bogatim programom danas se u Smiljanu svečano obilježava 163. obljetnica rođenja Nikole Tesle i 13. godišnjica otvorenja Memorijalnog centra Nikola Tesla.


Na otvorenju svečanosti sve prisutne je pozdravila ravnateljica Muzeja Like Gospić dr. sc. Tatjana Kolak, koja je u svom obraćanju podsjetila da su Grad Gospić i Republika Hrvatska počast najvećem ličkom geniju odali još davne 1956. godine, otvaranjem Memorijalnog Muzeja i nešto kasnije Spomen-područja, a sve zajedno okrunili su 2006. godine Memorijalnim centrom u ovom obliku.

Kao ustanova pod čijim okriljem djeluje Memorijalni centar, Muzej Like Gospić će intenzivno nastaviti raditi na promociji autentičnosti i jedinstvenosti ovog mjesta, kao i kreiranju novih sadržaja utemeljenih u znanosti, kulturi i obrazovanju. Tendencija nam je isključivo kvaliteta kako se ne bismo zatekli u zamci okorjele turističke destinacije suhoparnog sadržaja, rekla je Kolak.

U svoje osobno ime kao i u ime Grada Gospića prisutne je pozdravio gradonačelnik  Karlo Starčević te im ovom prigodom zaželio ugodan boravak u Smiljanu.

Nikola Tesla je u svom životnom vijeku promijenio svijet svojim izumima koji i dan danas nisu razumljivi i zato nama ostaje zadataak da proučimo sve ono što je on zamislio i da oplemenimo, kako naš Gospić, tako Hrvatsku, a i cijeli svijet s onim što je on započeo, rekao je Starčević.

U nastavku programa dr. sc. Marijana Borić s Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održala je predavanje o izboru Nikole Tesli u članstvo HAZU, tadašnje JAZU.

HAZU je naša najstarija i vodeća znanstvena i kulturna ustanova koja potiče i skrbi za hrvatsku znanstvenu baštinu. Nekako je krovna naša uloga u tom smislu i ono čime se danas ponosimo to je činjenica da je već u relativno mladoj dobi, sa 40 godina, Nikoa Tesla izabran za člana JAZU, naglasila je Borić.

Michela Magliacani, ravnateljica Muzeja elektrotehnike Sveučilišta u Paviji, predstavila je projekt “Izložba Nikole Tesle” čiji je cilj kroz suradnju dvaju muzeja i izmjenivanje video i ostalih sadržaja širiti i unaprijediti znanje o Nikoli Tesli, pogotovo o njegovom doprinosu kao prethodniku teorije održivosti okoliša.

Nakon bogatog programa koji će uslijediti u popodnevnim satima, koncertom Đanija Stipaničeva završava današnja velika proslava u Smiljanu.

Pogledajte nekoliko fotografija!

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u