Finska preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a

Lana Matica

Finska je preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a tijekom kojega će nastojati postići dogovor o Višegodišnjem proračunskom okviru (VFO) do kraja godine, zauzeti se za to da se povlačenje europskih sredstava poveže s poštivanjem načela vladavine prava, a posebnu pozornost će posvetiti zaštiti klime i borbi protiv hibridnih prijetnji.


Spremni smo učiniti sve što možemo kako bi se došlo do odluke o VFO-u za vrijeme našeg predsjedanja. Za nekoliko tjedana počet ćemo s bilateralnim razgovorima sa svim zemljama članicama. Nakon što izvučemo zaključke iz tih razgovora, trebali bismo imati pregovarački okvir u listopadu, a dogovor o VFO-u do kraja godine, rekla je finska ministrica za europske poslove Tytti Tuppurainen skupini bruxelleskih dopisnika koji su krajem tjedna doputovali u Helsinki u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva.

Ministrica Tuppurainen je uz još nekoliko ministara finske vlade predstavila program finskog predsjedanja Vijećem EU-a, koje su 1. srpnja preuzeli od Rumunjske.

Dogovor oko VFO-a, sedmogodišnjeg proračuna EU-a, uvijek je teška zadaća i uvijek se postizao nakon dugih pregovora i natezanja. Pregovori o sadašnjem VFO za razdoblje 2014-2020. trajali su skoro dvije godine. Postigne li se dogovor do kraja ove godine to će uvelike olakšati hrvatsko predsjedanja koje je odmah nakon finskog.


Izvor: Hina | Foto: Pixabay

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u