GastroZdravljeTurizam

Financial Times: Hrvatska je sljedeća velika foodie destinacija!

Financial Times, međunarodni list na engleskom jeziku s naglaskom na poslovne i ekonomske vijesti objavio je članak pod naslovom “Zašto je Hrvatska sljedeća velika foodie destinacija”, piše The Plitvice Times.


Ovo je hrana svjetske klase, vino svjetske klase, sir svjetke klase. Hrvatska je sljedeća velika stvar”, oduševljeno je rekao pokojni kuhar Anthony Bourdain kada je prvi put posjetio Hrvatsku 2011. godine. “Ako niste bili ovdje, idiot ste”, piše Polly Russell za Financial Times.

Bourdainova iznenađenost hrvatskim gastronomskim bogatstvom je možda bila razumljiva. Tisućama godina, regija je imala sve: proizvodnju soli na obali, koju su započeli Liburni mnogo prije 1. stoljeća pr. Kr., mnogo ribe iz čistih voda Jadranskog mora, klimu idealnu za proizvodnju vina i maslinovo ulje cijenjeno ispred ostalih. U prvom stoljeću Grk Apicije predložio je dodavanje lovorovih listova, korijena čempresa i soli španjolskom ulju kako bi po okusu bilo bliže liburnskoj verziji.

Ali od kraja 19. stoljeća nezgodan splet okolnosti je pridonio desetkovanju kulture hrvatske hrane.  Prozivodnju vinu je “ubila” filoksera. Komunistička era donijela je centralizaciju prozivodnje hrane na štetu regionalne različitosti. Domovinski rat (1991 – 1995) je određene dijelove zemlje sveo na minsko polje.

Rane rata su zacijelile, ali danas nije hrana ono što više privlači turiste, nego 5000 km plaža i otoka duž hrvatske obale. Zahvaljujući predanoj i rastućoj grupi proizvođača hrane, kuhara i priozvođača vina, ipak se čini kako je vrijeme da hrvatskoj hrani opet “krene”.

To je postalo potpuno jasno kad sam istraživao zadarsku regiju, sjeverno od Splita, smještenu između Jadrana i Velebita. Zadar je bio okupiran od strane Rimljana i bio glavni grad Dalmacije u bizantskom razdoblju, prodan je Veneciji u 15. stoljeću i postao dijelom Austro-Ugarske 1797. godine.

Polly Russell također piše o Pagu i dobro poznatom paškom siru:

Ovaj otok je sinonim za najpoznatiji hrvatski sir.U Hrvatskoj Pag je sir, sir je Pag. Paške ovce, vrsta jedinstvena za otok, imaju prehranu bogatu aromatičnim biljkama, također zahvaljujući sjeveroistočnom vjetru, buri. Kad bura zapuše, sve bude prekriveno soli, kao “glazura” od snijega.

Pag je također dom jednog od najboljih restorana u državi: Boškinca, osamljene kamene kuće smještene usred maslinika, borove šume i vinograda (rade svoje vlastito maslinovo ulje i vino te vode boutique hotel sa četiri zvijezdice). Ako bilo gdje, ovdje se dogodilo Bourdainovo hrvatsko bogojavljenje kada je kušao njihov sporo kuhani ragu sa rezancima i janjeće tripice. Zahvalni na Bourdainovom blagoslovu, ovog lipnja, Boškinac je predstavio godišnji “Bourdain Celebration Day”, sa ukusnim menijem i naravno, mnogo dobrog vina.

Donosi The Plitvice Times.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close