Film i TVScena

Filmovi o preživljavanju u divljini snimljeni prema istinitim događajima

Najgledaniji film u hrvatskim kinima i jedan od najvećih favorita ovogodišnjih Oscara – ‘Povratnik’, čudesna je lekcija o preživljavanju u divljini. Prisjetili smo se i drugih filmskih ostvarenja ove tematike, koji su svojevremeno ledili u žilama.


1. Povratnik
Leonardo DiCaprio u filmu ‘Povratnik’ redatelja Alejandra Iñárritua utemeljio je škotskog trapera Hugha Glassa, koji nakon napada grizlija kreće na zapanjujući put oporavka i preživljavanja u ledenim okovima Louisiane. Od ‘puzenja’ preko snježnog terena i plivanja u ledenim vodama do korištenja životinjskih strvina kao izvora hrane i topline, film vrlo slikovito dokazuje dobru znanu činjenicu kako u prirodi preživljavaju uistinu najjači.

 2. Preživjeli (1993.)
Preživjeti pad zrakoplova naizgled se čini kao najsretniji događaj u bilo čijem životu. No kada shvatite da vas nakon toga čeka smrzavanje na planini bez ‘uobičajene’ hrane, cijeli se događaj pretvara u pravu noćnu moru. Film ‘Preživjeli’ Franka Marshalla govori o potresnom iskustvu urugvajske rugby momčadi, koja je 1974. godine zapela na Andama, a djelomično preživjela zahvaljujući kanibalizmu. Nemoguće je gledati ovaj film i ne pitati se što bih ja učinio?

3. 127 sati (2011.)

Na planinarenje nikad ne odlazite sami! Ovu lekciju usvojio je američki pustolov Aron Ralston, koji je rukom ‘zapeo’ za stijenu kod Moaba u američkoj saveznoj državi Utah. James Franco utjelovio je ovog iznimno hrabrog čovjeka u filmu 127 sati Dannya Boylea te pokazao što je sve čovjek spreman učiniti kada raspolaže s ograničenim izvorom hrane, vode i vremenom za preživljavanje.

Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hr.


Foto: Outnow.ch

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close