Dalmatinci među prvima proizvodili sir – još prije 7.000 godina!

Tena Brnad

Međunarodna skupina znanstvenika analizirajući tragove masnoće u posuđu pronađenom uz dalmatinsku obalu i u njezinu zaleđu otkrila je dokaze o najstarijim poznatim fermentiranim mliječnim proizvodima – svježim sirevima i jogurtima, proizvedenim prije 7.200 godina.


Znanstvenici su istraživali posuđe s dva lokaliteta u Dalmaciji – Pokrovnika kraj Drniša i Danila kraj Šibenika, dvaju velikih arheoloških nalazišta iz doba mlađeg kamenog doba (neolitika). Uzorci su dokazali prisutnost sekundarne obrade mlijeka, u sir ili neki drugi fermentirani mliječni proizvod.

Ovo je najraniji dokumentirani dokaz tragova lipida fermentiranih mliječnih proizvoda”, otkrili su znanstvenici u znanstvenom časopisu PLOS One.

Znanstvenici kažu da njihovo otkriće znači da su ljudi proizvodili sir tisućama godina prije nego što se mislilo, odnosno u neolitiku umjesto u brončanom dobu.

U ono doba proizvodnja sira bila je napredna tehnologija koja je promijenila čovječanstvo. Sir, koji je lakše prenosiv i manje kvarljiv od mlijeka, omogućio je širenje rane poljoprivrede na hladnija sjeverna područja.


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u